Actiegroep Extinction Rebellion heeft woedend gereageerd op de aanhouding vanochtend van actievoerder Lucas Winnips voor het oproepen tot een nieuwe blokkade van de A12 in Den Haag.
Winnips, door Extinction Rebellion omschreven als een "bezorgde burger", werd door de politie aangehouden in Castricum toen hij op de terugweg naar huis was na het naar school brengen van zijn jongste kind. Agenten in burger hielden hem aan op verdenking van opruiing.
"Extinction Rebellion veroordeelt deze arrestatie met klem en spreekt haar zorgen uit over het demonstratierecht in Nederland", zegt advocaat Willem Jebbink. "De geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid van Extinction Rebellion valt onder het recht op protest, een recht dat door de overheid beschermd en gefaciliteerd moet worden. De criminalisering en intimidatie van geweldloze activisten past op geen enkele manier binnen een democratie."
"Extinction Rebellion is een beweging die altijd demonstreert met vreedzame intenties. Dat geldt ook voor mijn cliënt", zegt Jebbink. "Een wegblokkade wordt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beschouwd als een vreedzame demonstratie. Zelfs als die volledige opstoppingen op belangrijke verkeerswegen veroorzaken. Daarom kan oproep tot een wegblokkade niet zomaar opruiing worden genoemd. De arrestatie van vandaag heeft een ontoelaatbaar afschrikwekkend effect op iedere burger die zijn of haar mening wil uiten. Criminalisering van demonstranten die oproepen om vreedzaam te demonstreren is in strijd met de demonstratievrijheid. Ik verwacht dat de rechter daar zeer kritisch naar zal kijken.”
Tekst gaat door onder foto.
Reactie gemeente
De gemeente Den Haag reageerde vandaag ook op de aanhouding van de actievoerder: "Mensen die deelnemen aan een actie die tot levensgevaarlijke situaties, schade en hinder leidt, kunnen geconfronteerd worden met strafvervolging. Het doel heiligt niet de middelen. Zeker in Den Haag wordt ruimschoots de mogelijkheid geboden om grote demonstraties te houden en kunnen meningen aan een breed publiek kenbaar gemaakt worden. Maak daar op een veilige manier gebruik van."
De gemeente wijst er op dat de blokkades niet vooraf worden aangemeld bij de gemeente, zodat overleg onmogelijk is over een vorm van demonstreren zonder gevaar voor omstanders en demonstranten. "De rechter wijst in een recent vonnis op het gevaar en de strafbaarheid van deze manier van actievoeren. Het maakt daarbij niet uit tegen welk onrecht je strijdt en hoeveel gelijk je meent te hebben. Dit overschrijdt de grenzen van het demonstratierecht en kan niet gezien worden als burgerlijke ongehoorzaamheid", aldus de gemeente.